
شخصیت الگو هایی از افکار، احساسات و رفتار است که ما را به آنچه که هستیم، تبدیل می کند. روانشناسی شخصیت، شاخه ای از علم روانشناسی است که به مطالعه شکل گیری، رشد و تغییرات شخصیت می پردازد. در سایت رنگ زندگی بیشتر با روانشناسی شحصیت آشنا خواهیم شد.
روانشناسی شخصیت چیست
«روانشناسی شخصیت» (Personality Psychology) یکی از انواع روانشناسی است که به مطالعه چگونگی شکل گیری و رشد شخصیت می پردازد. همچنین، روانشناس های شخصیت اثر جنبه های مختلف شخصیت بر افکار و رفتار انسان را بررسی می کنند.
روانشناسی شخصیت در تلاش است تا بتواند ویژگی های آسیب زا و سلامت شخصیت را از هم تمایز دهد. در این علم، «اختلال های شخصیتی» (Personality Disorders) مثل اختلال شخصیت خود شیفته، اختلال شخصیت نمایشی، اختلال شخصیت اسکیزوئید و… نیز مطالعه میشود
تعریف شخصیت
وقتی برای توصیف کسی میگوییم «او مهربان، بخشنده، کمالگرا و وفادار است» درواقع به ویژگیهای «شخصیت» (Personality) او اشاره کردهایم. شخصیت الگوهایی از افکار، احساسات و رفتار است که به کمک آنها یک فرد از دیگران متمایز میشود. همچنین به کمک ویژگیهای شخصیتی میتوان رفتار افراد را پیشبینی کرد. برای مثال در مقایسه دو فرد که یکی شخصیت خسیس و دیگری شخصیت بخشندهای دارد، پیشبینی ذهنی ما این است که احتمال اینکه فرد بخشنده وسیلهای را به ما قرض بدهد، بیشتر است
روانشناسی شخصیت چه کاربردی دارد؟
روانشناسی شخصیت با روشن کردن جنبههای مختلف شخصیت افراد به روانشناسان کمک میکند تا بتوانند رفتار مردم در برابر موقعیتهای متفاوت را پیشبینی کنند. به عنوان مثال روانشناسهای بالینی با درک شخصیت یک فرد، متوجه میشوند که در شرایط سخت، او به احتمال زیاد چگونه عمل خواهد کرد.
همچنین روانشناسی شخصیت، اختلالهای شخصیتی، ویژگیهای آسیبزا در شخصیت و چگونگی شکلگیری آنها را مطالعه میکند. درنتیجه میتواند به پیشگیری و بهبود مشکلات شخصیتی کمک کند.
کاربرد دیگر روانشناسی شخصیت در تستها و آزمونهای شخصیتشناسی دیده میشود. به کمک این آزمونها میتوان در زمان کمی بسیاری از ویژگیهای شخصیتی افراد را با دقت قابلقبولی شناخت. این تستها در طیف وسیعی از کارها استفاده میشوند.
برای مثال شرکتها در فرایند استخدام، به کمک آزمونهای شخصیتشناسی ویژگیهای متقاضی کار را بررسی میکنند و تلاش میکنند تا شخصی با سازگارترین ویژگیهای شخصیتی ممکن برای موقعیت کاری خود پیدا کنند. همچنین تیمهای خود را از شخصیتهای متناسب با هم تشکیل میدهد. تستهای شخصیتشناسی در مشاوره ازدواج و شناخت متقابل زوجها نیز کاربرد دارد.
نظریههای روانشناسی شخصیت
در طول تاریخ، نظریههای متعددی در روانشناسی شخصیت بهوجود آمدهاند که برخی از آنها به چگونگی رشد شخصیت و برخی دیگر به تفاوتهای فردی اشاره دارند.
تعدادی از این نظریهها خاص روانشناسی شخصیت است اما برخی دیگر مانند نظریه رشد روانی-اجتماعی اریکسون، مشترک بین روانشناسی شخصیت و روانشناسی رشد است و به بررسی تغییرات شخصیت در طی مراحل روانی رشد میپردازند.
⏬مقالات پیشنهادی برای شما عزیزان⏬
گوگل سرچ کنسولگوگل سرچ کنسولگوگل سرچ کنسول